Vztahy je třeba hýčkat
top of page

Vztahy je třeba hýčkat

Aktualizováno: 20. 8. 2022

Kvalita našich vztahů ovlivňuje naší duševní a fyzickou pohodu celý život. Vztahy, které si vytváříme v našem okolí, mají nepochybně vliv i na náš vztah k sobě. Pokud kolem sebe máme osoby, které jsou pro nás důležité, mohou nám vztahy s nimi pomoci i k osobnímu růstu. Způsoby, jakými spolu komunikujeme, mohou mít velký vliv na náš sebeobraz, naší sebeúctu, na to jak celkově budeme vnímat sami sebe.


Benefity, benefity, benefity


Dobré vztahy nám zajistí mnoho pozitiv. Může se jednat o nižší míru úzkosti, lepší zvládání stresu, vyšší sebevědomí, nebo lepší imunitu.

Udržování vztahů založených na důvěře a spolupráci mohou mít vliv na délku, kvalitu a spokojenost celého našeho života.


Výborný, známý a můj oblíbený TEDTalk na téma vztahů ke shlédnutí:


I my můžeme ovlivnit kvalitu našich sociálních vazeb. Jak?

  • Vyhradit si více času na lidi kolem

  • Být v přítomném okamžiku, věnovat se těm, se kterými právě jsme, nekoukat na mobily, neřešit práci.

  • Aktivně se snažit poslouchat a také naslouchat, co nám ostatní říkají.

  • Sdílet bez filtrů a zábran co sdílet potřebujeme, být upřímní a otevření k těm, ke kterým můžeme.

  • Být laskaví. K ostatním. Stavět se k ostatním s respektem, bez předsudků a odsudků. Brát každého jako jedinečnou osobnost. Osobnost, která může mít odlišný názor, špatný den, nebo může udělat chybu.

  • Být laskaví. K sobě. Je v pořádku, že se naše sociální bubliny proměňují. Nechat ostatní do našich životů přicházet i odcházet. A rozhodovat o tom, kdo v našem okolí bude.

Pro budování vztahů jsou důležité důvěra a čas

Čas na to, abychom se navzájem poznali a abychom mohli najít a budovat vzájemnou důvěru. Dobrými zkušenostmi a stráveným časem, se vzájemná důvěra prohlubuje a tím se může zlepšovat i samotný vztah.

Naučit se mít rád sám sebe, hledat spcíle a zájmy, respektovat rozdílné názory, vyjadřovat uznání a komplimenty… To vše mohou být způsoby, jak posilovat naše vztahy s partnery, přáteli, rodinou, i sami se sebou.

Pozitivní zkušenost, kvalitně strávený čas, láska a respekt jsou vzorcem, který můžeme aplikovat na všechny vztahy okolo nás.





 

Zdroje:

- Strong relationships, strong health. Better Health Channel.




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page