Splynout s přírodou
top of page

Splynout s přírodou

Aktualizováno: 20. 8. 2022

Ráda bych některé texty, které zveřejňuji na sociálních sítích trochu rozepsala a slíbila jsem sama sobě, že je budu vkládat nově sem, na blog .

A s čím jiným začít, než s přírodou a jejími benefity, na nás, naší pohodu a zdraví. Sama vnímám přírodu jako obrovsky důležitou pro nás všechny a velmi často je právě příroda mým nenahraditelným pomocníkem při terapiích s Vámi.


Co takhle nechat čas chvilku plynout, splynout s přírodou a věnovat se sobě?


Nejspíš máme každý zkušenost, že příroda má na nás blahodárný vliv. Někomu z nás pomáhá s naším psychickým stavem, někomu s fyzickým stavem a někomu s obojím. Někteří z nás potřebují trávit čas v přírodě více, někdo možná kolikrát ani přírodu kolem sebe nevnímá. Ale kolikrát jsme si během zimních měsíců říkali, že už opravdu potřebujeme více světla a alespoň trochu slunce.


I řada výzkumů potvrdila, že příroda může zvýšit naši spokojenost, zdraví a celkové štěstí.


Příroda uklidňuje naší mysl a vyžaduje méně pozornosti než ruch měst.

Nicméně klidně i krátká procházka v městském parku během přestávky na oběd nám může pomoci, abychom se lépe soustředili na naše studijní nebo pracovní povinnosti.


Věděli jste, že procházka přírodou může snížit riziko deprese?


Zajímavé výsledky o pozitivním vlivu přírody na naše zdraví ukázal výzkum “Health Benefits of Gardens in Hospitals” (R.S.Ulrich).


Vědci zjistili, že i při pohledu na obrázky přírody se snižuje bolest a úzkost. Na základě tohoto výzkumu bylo prokázáno, že pacienti v pokojích s výhledem do přírody nebo ti, kteří se dívali na obrázky přírody, byli méně nervózní a potřebovali menší dávky léků proti bolesti.



Spojení s přírodou je slibnou cestou k celkové spokojenosti v životě.


Výhled do přírody, ani příroda rozhodně není lékem na všechny problémy. Přesto každý moment v přírodě může mít velký vliv na zdraví a pohodu. Čas strávený v přírodě může být jednou z možností jak si zlepšit náladu, snížit stres a podpořit celkovou spokojenost.


Příroda nám dává mnoho po celý rok, ale určitě se můžeme shodnout na tom, že v přicházejícím období, nám nabízí ze sebe maximum. A svou krásou nás přímo vybízí si (laskavě) vzít pro naší pohodu vše, co potřebujeme.


Takže kdykoliv můžete, vydávejte se, co nejčastěji ven, do přírody. (Já rozhodně doporučuji nejlépe za zvířaty!:))

Může to mít velký vliv na Vaše fyzické zdraví i psychickou spokojenost.


Nabízím Vám zažít přírodu i během terapie.

Můžete si vybrat z těchto dvou variant:


Terapie Mezi Koňmi

Pro kohokoliv, kdo rád tráví čas v přírodě, nemá strach z koní, nemá alergie na chlupy, prach nebo seno.

Budeme mluvit o všem, co vám leží na srdci. Po celou dobu terapie s námi bude moc hodná koňská holka. Podle počasí a Vaší chuti můžeme kobylku pást na louce, jít se projít, nebo jí společně můžeme vyčistit.

Terapie probíhá v středočeské obci Svárov.


Terapie procházkou/Praha

Tato forma terapie je pro Vás, komu se líbí terapie v pohybu a preferujete brouzdání v centru Prahy, nebo procházku v jednom z pražským parků. Radši si povídáte za chůze, nežli v terapeutické místnosti nebo přes počítač?

Můžete si říct, kam byste chtěli vyrazit, nebo nechat výběr trasy na mně.







 


Zdroje:

- 4 Ways Nature Can Help You Build Mental Strength, 20.12.17, A.Morin, Psychology Today

- How Hospital Gardens Help Patients Heal, 1.3.12, D,Franklin, Scientific American

- Flourishing in nature: A review of the benefits of connecting with nature and its application as a

wellbeing intervention, 2015, Capaldi et al., Internation Journal of Well-Being




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page